Izgradnja topionice u RTB Bor počinje na leto

Bez autora
Apr 06 2010

Radovi na izgradnji nove topionice u RTB Bor će početi na leto. Za ovaj rudnik je najavljen novi investicioni ciklus koji podrazumeva izgradnju tri nova pogona i to nove topionice, rafinacije, kao i nove fabrike sumporne kiseline. Izgradnja ovih pogona biće finansirana veoma povoljnim kreditom Kanadske razvojno-izvozne banke (EDC) u iznosu od 135 miliona evra koji je obezbeđen garancijom Republike Srbije. Izvođač radova će biti kanadska firma "SNC Lavalin". Ugovor o finansiranju sa Kanadskom razvojno-izvoznom bankom treba da bude potpisan do 20. maja, nakon čega taj dokument treba da bude ratifikovan u Skupštini Srbije. Kredit EDC-a biće odobren pod vrlo povoljnim uslovima, sa grejs periodom do tri godine, 14 polugodišnjih otplata i sa efektivnom kamatnom stopom od približno 2,9 posto godišnje. U rudarsku opremu biće uloženo 27 miliona evra.

Izgradnja topionice u RTB Bor počinje na letoRadovi na izgradnji nove topionice u RTB Bor će početi na leto.

Za ovaj rudnik je najavljen novi investicioni ciklus koji podrazumeva izgradnju tri nova pogona i to nove topionice, rafinacije, kao i nove fabrike sumporne kiseline.

Izgradnja ovih pogona biće finansirana veoma povoljnim kreditom Kanadske razvojno-izvozne banke (EDC) u iznosu od 135 miliona evra koji je obezbeđen garancijom Republike Srbije. Izvođač radova će biti kanadska firma "SNC Lavalin". Ugovor o finansiranju sa Kanadskom razvojno-izvoznom bankom treba da bude potpisan do 20. maja, nakon čega taj dokument treba da bude ratifikovan u Skupštini Srbije. Kredit EDC-a biće odobren pod vrlo povoljnim uslovima, sa grejs periodom do tri godine, 14 polugodišnjih otplata i sa efektivnom kamatnom stopom od približno 2,9 posto godišnje.

U rudarsku opremu biće uloženo 27 miliona evra.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić danas je pokrenuo novi damper nosivosti 220 tona. Novu opremu čine 10 kamiona nosivosti od po 220 tona, dva bagera, dva buldožera, jedna bušilica i jedan greder.

Ovo ulaganje građanima Bora će obezbediti i zdraviju životnu sredinu. Veoma je važno da se ulaže u Bor, jer je bakar strateška sirovina u svetu čija se vrednost na svetskim berzama brže oporavlja od ostalih metala. Bakar se sve više koristi u proizvodnji čistih tehnologija.

Ovo je najozbiljniji investicioni ciklus u Boru u poslednjih 30 godina. Investicija u ovaj rudnik je ulaganje u budućnost jer će tu biti posla za nove mlade inženjere i nove radnike, što će doprineti i razvoju čitavog regiona istočne Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik